Kaktusi koji su otporni na zimu

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.156
Lokacija
Apatin
Kaktusi koji su otporni na zimu su kod nas slabo poznati, ali svakako zanimljivi. Neki od njih bez problema opstaju i na temperaturama od -32. Neke od tih vrsta takođe i lepo cvetaju, pa ću sad da prestavim neke od njih. Možda je ova tema mogla i među biljka koje sa gaje u bašti, ipak sam je smestio u saksiske biljke.

Opuntia humifusa (Eastern Prickly Pear ili Indian Fig)

opuntia_humifusa_plant_030906.jpg

Opuntia fragilis (Brittle Prickly Pear ili Little prickly pear)

IMG_2588.jpg


Opuntia engelmannii​

Tucson-snow-2007-4.jpg


Ima još nekih vrsta aloja koje mogu opstati napolu, a evo i jedne zimske idile.

 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
31.893
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Po čemu su oni tako otporni na zimu?Da ih nisu zalivali antifrizom?Ima li kod nas da se nabave sadnice?
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.156
Lokacija
Apatin
Nemam pojma kako su otporni na zimu, ali ja na -32 sasvim sigurno prestajem da funkcionišem. Koliko vidim ima ih, vidim da ih ljubitelji kaktusa dele između sebe, a nism ih viđao u prodaji.
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
31.893
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Takođe uzgajam kaktuse.Imam raznih fela što bi se reklo ali za ovakve do sada nisam čuo i ne znam da ih neko ovde ima.
 

RUŠKA

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2010
Poruka
38
Lokacija
Polumir Kraljevo
Ja gajim kaktuse,ali nažalost imam samo opotuniju humifus koja prezimi u dvorištu kod mene bez problema.
Imam i kaktusa koji mogu da izdrže par stepeni ispod nule,naravno samo na terasi i to pod uslovom da se ne zalivaju.
 

Marko123

Novajlija
Učlanjen(a)
3 Apr 2012
Poruka
4
Lokacija
Negde u Vojvodini
Ako bilo ko zna gde se mogu nabaviti ti kaktusi koji mogu da izdrze na -32 nek mi se javi, ja imam samo one klasicne kaktuse koji se ispod nule odma smrznu, lepo bi mi dosao neki sto nije zimogrozljiv:osmeh:
 
Poslednja izmena:

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.156
Lokacija
Apatin
RUŠKA je u postu iznad tvoga napisala da ima opuncije koje prezime napolju, nisam siguran koliko mogu izdržati, ali mi brat kaže da su neuništive.

 

savap

Novajlija
Učlanjen(a)
29 Maj 2012
Poruka
3
Lokacija
Petrovcic
Ima!Ima:bravo:Imam ih ja.Nasa ljubav su kaktusi i sukulenti i dok naucimo postavljati slike ovde pokazacemo ih!
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.503
Lokacija
Beograd
Jel zna neko kako opstaje Hvarska agava?

Doneo sam letos jednu malu, koja je bila izdanak od velike, isčupao je lagano iz one Hrvatske crvene zemlje, sa dugačkim korenom, i primila se u saksiji, narasla je baš lepo, ne znam šta dalje da radim sa njom, ako presadim u baštu da li će preživeti zimu i da li ako ne može da je presadim preko leta pa na zimu u veću saksiju?

Ovako izgleda sada a letos je bio jedan malecni smotuljak..Ko ne zna, ovako izgleda kad procveta, jednom u 50 godina čini mi se...Ko želi mogu mu dati izdanke kad i ako krenu da se pojavljuju.

Malo priče o agavi, od nje pravečipku u Hrvatskoj:

http://www.tzhvar.hr/hr/hvar/suveniri/agava/

[h=1]AGAVA[/h]

Hvarska agava istinska je kraljica otočkoga kamena. Cvjeta samo jednom u svom stoljetnom vijeku, a tada se suši i ugiba. Upravo tada hvarski umjetnik Ivica Tomičić-Tajnikov uzima podzemni dio biljke i obrađuje ga na poseban način. U nastojanju da zadrži što prirodniju formu korijena, svaki rad postaje unikat. Tako nastaju osebujne posude, zdjele, ćupovi - jedinstveni hvarski suvenir. No najljepši dio priče o agavi onaj je o njezinoj niti. Prije stotinjak godina, naši su pomorci dopremili u Hvar jedan primjerak čipke od agave s Tenerifa. U samostanu benediktinki jedna je redovnica dugo proučavala tehniku rada. Rezultat dugoga promatranja bile su čipke, ljepše i bogatije od onih s Kanara. Postale su jedinstvene na svijetu. Radeći, redovnice poštuju zakon da se čipke ne vezu kad puše bura, jer taj vjetar nježne niti agave napinje i kida. Benediktinke na Hvaru vezu ih za juga, vlažnog vjetra umjetničkih nadahnuća. Ne postoje nacrti, već se svaka skica nalazi u mašti redovnice i razvija se u samoj izradi. Motivi su uglavnom puni sunca, cvjetni, vedri i raskošni. Čipke se ne peru i ne glačaju. Čuvaju se pod staklom.


http://www.tzhvar.hr/hr/hvar/suveniri/cipka/

[h=1]ČIPKA OD AGAVE[/h]

Samostan benediktinki u Hvaru postoji od 1664. godine, kada su iz Raba došle u Hvar dvije redovnice da bi samostan mogao započeti svoje djelovanje. Za osnutak samostana zalagala se hvarska komuna od 1534. godine, a neki Hvarani svojim darovnicama poticali izgradnju istoga.
No najveća zasluga ide biskupu Milaniju koji je sretno priveo kraju dugogodišnje otezanje oko osnutka, te sam osobno išao u Rab i doveo redovnice u hvarski samostan sagrađen na ostavštini pjesnika Hanibala Lucića.
Godine 1836. hvarska komuna zatražila je od benediktinki da osnuje žensku pučku školu. Sestre su to prihvatile, osnovale školu i vodile punih 60 godina: 1826-1886. Te je godine naime u Hvaru osnovana državna pučka škola.
Uz prvenstveno duhovni karakter ozračja što ga samostan već stoljećima širi na ovom prostoru, danas je posebno poznat po cijelom svijetu po čipki od agave, koja se samo tu u samostanu njeguje, po tradiciji od prije 100-120 godina i prelazi iz generacije u generaciju.
Posao oko pripremanja niti vrlo je mukotrpan. Iz svježega lista izvlače se niti i prerađuju na specifičan način dok se dotjeraju za upotrebu.
[h=4]Po vrsti rada razlikujemo tri vrste čipki:[/h]
Tenerifa s mreškanjem u krugu- radi se malom šivaćom iglicom i metalnom iglom za mrežu. Na tenerifi se nadovezuje mreškanje u krugu.

Tenerifa - radi se malom šivaćom iglicom na kartonu

vezenje tankom iglicom na mreži - na razapetoj mreži izvodi se raznim bodovima vez malom šivaćom iglom.

 

zvončica3

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2012
Poruka
312
Lokacija
Koprivnica
Oktopod, tek sam sad primijetila pitanje o agavi. Svoju agavu držim u tegli i obavezno je zimi unosim u kuću. Zato, ako je već nisi posadio u baštu, i nemoj, a ako jesi, prije mrazeva je opet vrati u teglu.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.503
Lokacija
Beograd
Jesam posadio, ali ću pre mrazeva da je presadim u neku veću saksiju, ne verujem da će stati u teglu :)
 

kurjakbb

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2015
Poruka
515
Lokacija
Bajina Basta
Pozdrav za sve zaljubljenike u kaktuse.Vidim da u ovoj temi niko odavno nije pisao i iskreno se nadam da nece tako i ostati :osmeh:
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.156
Lokacija
Apatin
Pa kaktusi i nisu baš neko popularno ukrasno bilje, znaju da bodu. Ali za sve zaljubljenike tema je tu i za iskustva sa kaktusima koji podnose zimu i za pitanja o njima.

Evo na primer jedne vreste Opuntia aciculata


slika preuzeta sa sajta cactusfarm.eu, a na toj stranici je prikazan i ta vrsta kaktusa u cvetu
 
Vrh