Šipak, Šipurak ili plod divlje ruže

Mrldule

Novajlija
Učlanjen(a)
9 Avg 2019
Poruka
25
Lokacija
Beograd
Jel to stala tema o šipurku? Moj hektar šipurka je oprskan plavim kamenom, i sad, ima li neko informaciju, da li korišćenjem samo te parcele mogu da registrujem gazdinstvo?
 

zmajurina

Član
Učlanjen(a)
29 Dec 2009
Poruka
261
Lokacija
Mladenovac
Pogledaj koji je limit za šipurak. Meni je za lesku trebalo barem 0,5ha da mogu da registrujem gazdinstvo i konkurisem za subvencije. Ako nisi vlasnik onda praviš ugovor i overavas kod notara.

Svakako, imaš poljoprivrednu savetodavnu službu za sve informacije, preporučujem da ih pitaš, ipak su oni plaćeni da znaju...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

zeljk87

Član
Učlanjen(a)
26 Jun 2017
Poruka
61
Lokacija
Crepaja
Zimus,dok smo setvospremirali njivu pored kanala,prvi put u zivotu sam jeo plod divlje ruze,koji je prezimio na grmu.
Odusevio sam se,i ukusom,i kasnijim delovanjem na organizam.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.098
Lokacija
Smederevo
Никада нисам пробао плод, само џем. Да ли плод има неке ситне ''длачице'' које гребу грло. Кажу да је то највећи проблем код шипка. Ја сам посадио десетак садница и тек ове године очекујем по неки плод. Циљ је да се има нека количина за џем.
Постоји на ''јутјубовима'' доста филмова о начинима на који се припрема џем. Код нас има више људи који продају ''чорбу'' од које се прави џем.
 

panonac

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
16 Okt 2010
Poruka
2.180
Lokacija
Lezimir/Fruska Gora
Ako hoćeš pravi džem od šipka znaj da treba dobro da se pomučis dok ne nabereš neku količinu i posle dugotrajan proces dobijanja kvalitetnog džema ili vitamina iz tegle,te dlačice i jesu najveci problem i produžuju proces proizvodnje,naprimer za 10 kilograma šipaka potrebno je dva dana za proizvodnju da doboješ gotov proizvod i to da rade dve osobe,zaista nije lako,ipak kupljena čorba nije ni nalik na ovaj domaci proizvod.
 

Philby

Član
Učlanjen(a)
24 Maj 2013
Poruka
1.783
Lokacija
Banja Luka, Republika Srpska
Šipak se brzo nabere, 3-4 kg na sat. Iako je sitan, ide to dosta brzo.
Što se tiče dlačica kažu da je veći problem je na drugoj strani, mada se mogu relativno jednostavno ukloniti prilikom pripreme pa nemam ta iskustva. :D

Istina, kad je priprema u pitanju obično bude posao za dva dana, ali se isplati. Još ako ostane duže da se ne pojede, bude još bolji. Nama se nepar tegli sakrile na polici, nakon dvije godine proizvod je bio savršen.
 
Vrh